Zaterdagmiddagmuziek in de Peperbus – Zwolle

Op vier zaterdagen in juli biedt de Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Zwolle een podium aan talentvolle musici. De basiliek, in de volksmond de ‘Peperbus’ genoemd, beschikt over een drieklaviers Maarschalkerweerd-orgel uit 1896. Momenteel wordt de kerk weinig gebruikt voor muzikale activiteiten. Hoog tijd om meer muziek in de historische ruimte van de Peperbus te brengen. Het volbloed romantische orgel is ook zeer de moeite waard om meer gehoord te worden. Evan Bogerd, organist in Hasselt, heeft daarom een toegankelijke zomerserie opgezet met jonge musici op de zaterdagmiddag.

 

Vier afwisselende programma’s

De programma’s laten een afwisseling zien van orgelwerken en samenspel met andere solisten. Geerten Liefting (Woerden) opent de serie in een concert met sopraan Loes van Schothorst op zaterdag 9 juli. Dan klinkt onder andere muziek van Louis Vierne en Hendrik Andriessen. Op de 16e van de maand wordt het tweede concert gegeven door Jochem Schuurman (Drachten) en klarinettiste Monique Gruppen. In samenspel met trombonist Joram van Ketel speelt Iddo van der Giessen (Den Haag) muziek van onder meer Alexandre Guilmant en Théodore Dubois op zaterdag 23 juli. Tot slot verzorgt Evan Bogerd het laatste concert met een programma van werken voor orgel solo op zaterdag 30 juli.

 

Toegang

De concerten beginnen om 14.30 uur in de OLV Basiliek (Peperbus) in Zwolle. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte.

 

Programmaoverzicht

9 juli: Geerten Liefting, m.m.v. Loes van Schothorst (sopraan)

16 juli: Jochem Schuurman, m.m.v. Monique Gruppen (klarinet)

23 juli: Iddo van der Giessen, m.m.v. Joram van Ketel (trombone)

30 juli: Evan Bogerd